lectures

Lezingen Maurice Verbaet Gallery, najaar 2021

 

De avant-garde in België

Van symbolisme tot expressionisme

 

Het tijdperk van de avant-gardisten was zonder meer explosief!

Op een periode van minder dan tien jaar tijd volgden de stromingen elkaar op: fauvisme, kubisme, futurisme, expressionisme ontstonden maar op enkele jaren van elkaar. Het centrum van die avant-garde was vaak Parijs of de Duitse cultuursteden München en Dresden. Wat kunnen onze Belgen daar tegenover zetten?

In deze lessen worden stromingen voorgesteld, wordt er gewezen op de gelijkenissen en de verschillen met de buitenlandse kunst en worden Belgische kunstenaars in hun internationale context geplaatst. Zo hebben we het over Constantin Meunier, James Ensor, Fernand Khnopff, Rik Wouters en Constant Permeke, maar ook over een hele reeks minder bekende namen. Dit alles levert een uniek portret op van de Belgische kunst aan het begin van de twintigste eeuw. 

 

Deze lessenreeks vormt het eerste deel van het overzicht van de Belgische avant-garde. In een latere fase (voorjaar 2022) zal David Vergauwen in 5 lessen de periode van futurisme tot surrealisme behandelen.

 

Door David Vergauwen, i.s.m. Amarant

 

David Vergauwen studeerde geschiedenis, kunstgeschiedenis en musicologie aan de universiteiten van Gent en Brussel en behaalde het doctoraat in de geschiedenis. Voor Amarant werkt hij voornamelijk rond de schilderkunst van het modernisme, opera en de muziekgeschiedenis van de 18de en de 19de eeuw, met een voorkeur voor Belgische muziek.

 

Praktisch

 

Data:

5/9/2021

26/9/2021

31/10/2021

21/11/2021

12/12/2021

 

Programma:

10u15: ontvangst
10u30 – 12u: conferentie 

Prijs:

50 € p.p. voor de volledige reeks (niet los te boeken)

 

Inschrijvingen & info:

Via mail naar sibylle@verbaet.com. Graag naam deelnemer(s) en telefoonnummer vermelden.

 

Aantal plaatsen beperkt